Studera utomlands

Bygg på din YH-utbildning till en Bachelor!

Till skillnad från universitet i Sverige är det flertalet universitet utomlands som erbjuder studenter med en YH-examen möjlighet att bygga på sin YH-utbildning. Genom att du får tillgodoräkna dig dina YH-poäng kan du på flera universitet läsa in en Bachelors Degree på endast ett år.

Education Link har stor erfarenhet av att hjälpa studenter som vill bygga på sin YH-utbildning. Ofta räcker det med att läsa endast ett år för att få en Bachelors Degree.  Men lite beroende på vilken utbildning du läst och vilken utbildning/skola du ansöker till kan det variera mellan 1-2 år.

Storbritannien

I Storbritannien finns ett flertal så kallade Bachelors Top-up degrees som riktar sig till studenter som läst exempelvis en tvåårig YH-utbildning. Dessa Top-up degrees är vanligen på ett år och finns inom ett flertal ämnesinriktningar. De vanligaste tenderar att vara business, design och media men det finns även andra inriktningar.

Några av de universitet vi samarbetar med i UK som erbjuder top-up är

Australien

I Australien är det inte lika vanligt med uttalade top-up program som i UK. Men flertalet universitet är positiva till YH-studenter som vill bygga på sin YH-utbildning och låter dig tillgodoräkna dig kurser som matchar kursplanen på det program du ansöker till. Några av de universitet som är positiva till YH-studenter är:

Irland

Även Griffith College i Dublin erbjuder studenter som har en YH-examen inom business möjligheter att börja på tredje året av programmen BA Business eller BA Marketing.

Online

Ett par av universiteten ovan erbjuder också top-up utbildningar online vilket kan passa dig som inte har möjlighet att läsa utbildningen på plats i utlandet.

Ansökningsprocessen

För en smidig och snabb ansökningsprocessen är det bra om din YH-utbildning är relevant för den top-up du ansöker till. Då kan skolan snabbare ta ett beslut och chanserna att du behöver läsa endast ett år är betydligt bättre.

I teorin är det dock möjligt att ansöka till vilket program som helst och ange att du önskar tillgodoräkna dig tidigare studiepoäng. Detta bygger dock på att skolan gör individuell bedömning av din ansökan. För att den utländska skolan skall kunna bedöma din utbildning behöver du därför skicka med utförliga kursbeskrivningar på engelska. Beroende på hur väl kurserna matchar kan du får erbjudande om att börja på termin 2, 3, 4 o.s.v. I dessa fall kan det vara svårt att på förhand få tydliga besked om hur många poäng du får tillgodoräkna dig utan det framgår först när du får ditt antagningsbesked.

Förutom ditt YH-Diplom ansöker du med ditt gymnasiebetyg, personligt motivationsbrev och referens som grund.

Boka kostnadsfri studierådgivning

Vi hjälper dig gärna att titta på lämpliga alternativ för just dig så passa på att boka en kostnadsfri studierådgivning eller skicka in en förfrågan så vi kan hjälpa dig vidare.

Gör som flertalet studenter innan dig,  bygg på din YH-utbildning utomlands.

Studievägledare

Johan Rådström

Johan Rådström

Studievägledare

+46 701484212

johan@educationlink.se

Jesper Hammar

Jesper Hammar

Studievägledare

+46 701481311

jesper@educationlink.se

Patrick Hansson

Patrick Hansson

Studievägledare

+46 701477580

patrick@educationlink.se