Vanliga frågor

 1. Vilka förkunskaper krävs för studier utomlands?
 2. Hur går ansökningsprocessen för studier utomlands till?
 3. När är sista ansökningsdagen för studier utomlands?
 4. Hur lång är antagningsprocessen på utländska universitet?
 5. Kostar det något att ansöka via Education Link?
 6. Hur kan jag få mina betyg översätta?
 7. Är den utländska utbildningen godkänd i Sverige?
 8. Vad kostar det att studera utomlands?
 9. Hur finansierar jag mina utlandsstudier?
 10. Kan jag få någon form av stipendium för att studera utomlands?
 11. Vilken av Education Link skolor är ”bäst”?
 12. Kan jag studera precis vad och var jag vill?
 13. Varför ansöka genom Education Link?

1. Vilka förkunskaper krävs för studier utomlands?

Kraven för att bli antagen varierar beroende på land och typ av utbildning men de generella kraven är:

» Study Abroad (enstaka kurser 1-2 terminer)

På många universitet utomlands krävs det att du redan är inskriven vid ett svenskt universitet eller har läst minst ett år. MEN det finns också alternativ för dig som inte tidigare har läst på universitet. Kontakta Education Link för mer information eller passa på att boka en studierådgivning redan nu

» Undergraduate (Bachelor Degree/Diploma)

Avgångsbetyg/Slutbetyg från gymnasiet. Du skall alltså ha gymnasiekompetens och samma grundläggande behörighet som gäller för att få studera vid en svensk högskola. Du kan ansöka även om du läser sista året på gymnasiet. Du skickar då med ett samlat betygsdokument och kompletterar med ditt Slutbetyg så fort du fått det. Det är dock inte bara snittbetyg som avgör om du blir antagen.

» Postgraduate (Master Degree/Post Graduate Certificate/Diploma)

För att bli antagen till en utbildning på postgraduate nivå krävs i regel en examen från högskola eller universitet. Ibland krävs även arbetslivserfarenhet. OBS! Till skillnad mot Sverige så kan man ansöka till program i ett annat ämne än i det du har din examen.

» Språkkunskaper

För ansökningar på såväl undergraduate- som postgraduatenivå gäller dokumenterade kunskaper i engelska språket. Till flertalet av de skolor som Education Link samarbetar med kommer du långt med ett C/VG i engelska på gymnasiebetyget.  Vissa enskilda skolor/program kräver eventuellt ett godkänt resultat från språktester som; TOEFL eller IELTS.

Tillbaka till frågorna

2. Hur går ansökningsprocessen för studier utomlands till?

Första steget är att hitta en utbildning/universitet som matchar dina önskemål. Genom att boka en studierådgivning med Education Link får du möjlighet att i lugn och ro gå igenom lämpliga alternativ med en personlig handläggare. När du bestämt dig för ett alternativ förser din kontaktperson dig med alla nödvändiga dokument som behövs samt en checklista på allt som skall bifogas i ansökan. Din kompletta ansökan lämnar/skickar du till Education Link och vi kontrollerar att ansökan är korrekt ifylld och att alla nödvändiga dokument är med innan vi skickar den vidare till universitetets antagningsenhet. Vi kommer därefter att hålla regelbunden kontakt med skolan för att få ett så snabbt besked som möjligt.

Tillbaka till frågorna

3. När är sista ansökningsdagen för studier utomlands?

De flesta av Education Links Australiska samarbetsuniversitet har två terminsstarter per år, i februari och juli, men det finns också skolor med tre terminsstarter per år. I Storbritannien är det stora intaget i september och endast ett fåtal alternativ erbjuder program med start i januari. Antagningen sker löpande under hela året, vilket gör att din ansökan behandlas så snart skolan tagit emot den. Du kan alltså ansöka i god tid och få svar långt innan kursstart, till skillnad mot i Sverige.

Sista ansökningsdatum varierar men i regel tar universiteten emot ansökningar så länge det finns platser kvar på programmen. I Storbritannien är sista datum för ansökan officiellt den15 januari  för start i september men det går bra att söka efter detta.

Education Link får kontinuerligt uppdaterad information om vilka utbildningar som blivit fullsatta. Ansökan bör alltid vara Education Link tillhanda i god tid före terminsstart, minst tre månader. Detta för att vi skall kunna hjälpa dig att hinna med alla administrativa och praktiska förberedelser i god tid inför dina utlandsstudier.

Tillbaka till frågorna

4. Hur lång är antagningsprocessen på utländska universitet?

Antagningsprocessen ser olika ut på de olika universiteten så därför varierar det ganska mycket på hur lång tid det tar att få svar. Vissa universitet behandlar din ansökan så snabbt de kan och ger besked inom 2-3 veckor och andra universitet har en behandlingstid på 6-8 veckor. Fråga din kontaktperson hur lång tid det brukar ta för just det universitet du är intresserad av.

Tillbaka till frågorna

5. Kostar det något att ansöka via Education Link?

Education Link tar inte ut någon avgift för att hjälpa dig med ansökan. All rådgivning, information och handläggning är kostnadsfri. Men du betalar själv universitetets eventuella ansökningsavgift. För närmare beskrivning av Education Link service, se Så ansöker du.

Tillbaka till frågorna

6. Hur kan jag få mina betyg översatta?

Education Link hjälper dig med översättning av dina gymnasie-/komvuxbetyg från svenska till engelska. Kostnaden för detta är 350 kr. Du kan också be din gymnasieskola att göra översättningen. Universitetsbetyg går normalt att få på engelska via din institution. Har du andra betyg som behöver översättning kan du anlita en auktoriserad översättare.

Tänk på att vissa av universiteten kräver certifierade kopior av dina betyg så be gärna din skola om en extra kopia av betyget som de sätter en stämpel på.

Tillbaka till frågorna

7. Är den utländska utbildningen godkänd i Sverige?

Även om studiemedel beviljas för en högskoleutbildning utomlands är utländska utbildningar inte automatiskt godkända/överförbara i Sverige. Du måste själv undersöka den utländska utbildningens gångbarhet på den svenska arbetsmarknaden och möjlighet att få den godkänd i Sverige. För att läsa mer om reglerade yrken och kontaktuppgifter till respektive myndighet klicka här.

Tillbaka till frågorna

8. Vad kostar det att studera utomlands?

Kostnaden för dina utlandsstudier beror på vad och var du skall studera. Education Link kan hjälpa dig att jämföra kostnaderna mellan olika skolor och studieorter/länder. Vid utlandsstudier måste du förutom ditt uppehälle räkna med kostnader såsom terminsavgifter, resekostnader, försäkringar och i en del fall kostnader för studentvisum.

Tillbaka till frågorna

9. Hur finansierar jag mina utlandsstudier?

Du kan av Centrala Studiestödsnämnden (CSN) få studiemedel för universitetsstudier i utlandet. Beloppet varierar beroende på land och utbildning. Kontakta Education Link för mer information eller läs om studiemedel på www.csn.se

Tillbaka till frågorna

10. Kan jag få någon form av stipendium för att studera utomlands?

Vissa skolor erbjuder egna stipendier som kan sökas i samband med övrig ansökan. Ibland erbjuder skolor också stipendier under själva utbildningens gång. Tips och information om stipendier

Tillbaka till frågorna

11. Vilken av Education Link skolor är ”bäst”?

Denna fråga är svår att besvara eftersom det beror på vad och var du skall studera samt vad du har för mål med dina studier. Vad som är bäst för en student behöver nödvändigtvis inte fungera för nästa. Education Link vill gärna hjälpa dig att komma fram till det bästa alternativet just för dig och detta gör vi genom ett personligt samtal med dig. Passa på att boka en studierådgivning

Tillbaka till frågorna

12. Kan jag studera precis vad och var jag vill?

Svaret är ja, men om du vill ha studiemedel från CSN så måste du uppfylla vissa krav. Du måste studera på heltid till något som leder till en examen på en utbildning som är erkänd i studielandet och du måste ha grundläggande behörighet. Education Link kan inte hjälpa dig med ansökan till alla skolor utan endast till dem som vi representerar. Sen måste du även fundera över ifall du uppfyller antagningskraven på just den utbildning du vill läsa.

Tillbaka till frågorna

13. Varför ansöka genom Education Link?

 • Våra samarbetsuniversitet håller en hög standard och uppfyller alla krav för att du ska kunna söka studiemedel från CSN.
 • Du får en personlig rådgivare som ger dig professionell hjälp för att du lättare ska kunna göra ett bra studieval.
 • Du sparar tid då vi ger dig all information och sköter kontakten med universitetet.
 • Vi ser till att din ansökan är komplett och följer upp med universitetet för att skynda på antagningsprocessen.
 • Du får hjälp att hålla koll på viktiga datum och vi hjälper dig med information om studiemedelsansökan, visumprocessen, försäkring, flygresa och boendealternativ m.m.
 • Vi kan sätta dig i kontakt med studenter som just nu studerar eller har studerat på universitetet du ansöker till.
 • Du slipper kostnader som du i regel får betala om söker på egen hand:
  • Du slipper i regel göra engelskt språktest (kostnad ca 1 500 – 2 400 kr).
  • Du behöver inte betala full terminsavgift för att bekräfta din plats på skolan (t.ex. betala endast $500 eller 10% av avgift)
  • Du har möjlighet att dela upp betalningen av studieavgiften så att den stämmer överens med CSN:s utbetalningar.

Tillbaka till frågorna