Studera i England

Studier i England är populärt bland svenska studenter. Det är inte så konstigt med tanke på det breda utbudet av universitet och den höga utbildningskvaliteten. Att studieavgifterna dessutom är relativt låga jämfört med andra engelsktalande länder är också ett stort plus. I Storbritannien finns det ca 160 universitet och colleges. Av dessa var det tog hela 70 plats på QS World University Rankings® 2015/16, varav 4 var bland de nio översta.

England är en anrik studiedestination som förutom många bra universitet även erbjuder ett rikt och spännande studentliv. Att vi svenskar inte behöver åka så långt och att det är förhållandevis billigt att resa dit bidrar också till att det är så populärt med studier i England. Storbritannien lockar även andra internationella studenter och 2015 uppgick antalet till närmare 456 000. 2015/16 var det enligt statistik från CSN 5 032 svenska studenter som studerade i Storbritannien. London är tveklöst den populäraste staden och lockar drygt 40 % av de svenska studenterna.

Varför ska du välja studier i England?

Det finns många anledningar till att så många svenska studenter väljer studier i England. Några av de vanligaste anledningarna är;

 • Billigare studiekostnader än i andra engelsktalande länder
 • Stort utbud av spännande & unika utbildningar
 • Fler utbildningsplatser = bättre chanser att komma in
 • Flexibelt antagningssystem där inte bara snittbetyget avgör om du kommer in.
 • Universitet med gott rykte
 • Utbildningar som är anpassade för att ge dig jobb vid avslutade studier.
 • Praktik ofta en del av utbildningen
 • Goda möjligheter till internationell karriär och ökade språkkunskaper
 • Bra erfarenhet, lärorikt
 • Spetsa sitt CV, högre lön!
 • Nära hem

Populära och unika program

Utbudet av program på de brittiska universitetet är otroligt brett. Du kan hitta flertalet unika program som inte är så vanliga här hemma. Populära ämnen bland svenskar som vill studera i England är exempelvis psykologi, arkitektur, sports & exercise science, kriminologi och ekonomi. Bland britterna själva är även sjukgymnastik, datavetenskap och juridik populärt.

Det finns också ett flertal så kallade Sandwich degrees. Dessa program är vanligen på 4 år varav ett år består av praktik. Vid examen har du inte bara en Bachelors Degree utan också ett års arbetslivserfarenhet.

Ett annat spännande alternativ är Bachelor Top-up Degrees som riktar sig till studenter som läst exempelvis en YH-utbildning och vill bygga på den. En top-up är normalt på ett år och ger dig en Bachelors Degree när du är klar

Mastersprogram i Storbritannien är ofta på endast 12 månader och du kan söka program inom andra ämnen än du läst din Bachelor. Perfekt både för dig som vill bredda din kunskap samtidigt som du kan välja att fördjupa dina kunskaper.

Education Link hjälper dig med ansökan

Education Link har samarbetat med brittiska universitet i många år hjälp studenter inför deras studier i England. Vi vet vad som krävs för att komma in men också för att få ihop en stark ansökan.

En ansökan till brittiska universitet ska registreras online via UCAS, en process som många upplever som omständlig att göra på egen hand. Ansöker du till ett universitet Education Link har samarbete med hjälper vi dig kostnadsfritt med hela ansökningsprocessen. Vi ger dig tips och råd för att få ihop en stark ansökan och vi ser till att ansökan blir korrekt ifylld. Vi kan även hjälpa dig översättning av gymnasiebetyg. Efter att ansökan är inskickad håller vi kontakten med universiteten och ser till att vi får besked så snart som möjligt.

För att förenkla processen för dig får du fylla ett formulär på svenska som du får av oss. Med denna information som grund registrerar vi därefter din ansökan på UCAS. Du kan ansöka till max fem utbildningar men du behöver inte rangordna dem utan får svar från samtliga. Värt att notera är att det är en och samma ansökan som skickas till samtliga dina val.

Kontakta oss redan idag så hjälper vi dig kostnadsfritt med hela ansökningsprocessen.

Studier i England – antagningskrav

Det är i det närmaste omöjligt att lista antagningskraven för varje universitet. Antagningskraven inte är heller inte skrivna i sten utan vägledande. Universiteten ser nämligen till hela din ansökan och inte bara till snittbetyget. Dessutom finns det fler utbildningsplatser. Lite förenklat innebär detta att du har bättre chanser att komma in på ett alternativ i England än i Sverige. I värderingen av en ansökan tar universiteten hänsyn till ett flertal kriterier.

Betygen utgör givetvis en viktig aspekt i ansökan. Men universiteten väntar till skillnad mot Sverige inte in samtliga ansökningar för att därefter ta in de med högst betygssnitt. Istället anger universiteten vanligen ett riktvärde som exempelvis säger att man skall ett snitt på C/VG (15). Generellt sett räcker 15 i snitt väldigt långt om resten av ansökan är bra. Vissa enskilda program kan dock kräva full poäng precis som i Sverige.

Brittiska universitet ser till mer än bara betyg

I din ansökan till brittiska universitet har du även möjlighet att lista arbetslivserfarenhet. Du skall även bifoga ett motivationsbrev vilket är din chans att motivera varför just du skall bli antagen till det sökta programmet. Lyft fram dina styrkor och det som gör dig unik. Du måste även ange kontaktuppgifter till en referens i ansökan. Din referens blir sedan kontaktad av UCAS och ombedd att skriva en rekommendation. Det får gärna vara en lärare/rektor men det kan också gå bra med en arbetsgivare om det var längesedan du gick ut.

Ansöker du till en kreativ utbildning behöver du troligen bifoga en portfolio/arbetsprover och eventuellt genomföra en intervju. Detta behöver du dock inte bifoga i ansökan utan kan komplettera med efter att skolan kontaktat dig. När det gäller engelskakunskaper godtar de flesta skolor Education Link samarbetar med ett C/VG på ditt engelskabetyg i gymnasiet. Det varierar dock mellan enskilda program och eventuellt behöver du uppvisa godkänt resultat från ett engelskatest som IELTS. Du som ansöker till universitet som inte samarbetar med Education Link behöver förmodligen göra ett engelskatest.

Education Link hjälper dig hitta rätt

Oavsett ditt betygssnitt, erfarenhet och bakgrund rekommenderar vi att du kontaktar oss. Då kan vi diskutera just dina förutsättningar för att studera i England. Vi kommer att se till din bakgrund och dina betyg för att kunna rekommendera studier som passar dig. Många tror att det är mycket svårare att komma in i England än vad det behöver vara.

Det är viktigt att påpeka att skolorna ibland har egna sätt att bedöma skandinaviska betyg och inte alltid följer en gängse mall. Att försöka översätta de skandinaviska betygsättning till en brittisk motsvarighet är svårt och om du på egen hand försöker göra detta kan det leda till att du dessvärre inte kommer in.

Sista datum för ansökan

Officiellt anges 15 januari som sista datum för ansökan för start till hösten samma år. De universitet Education Link samarbetar med tar dock emot ansökningar så länge det finns platser kvar på programmen. Om du vill ansöka rekommenderar vi att du kontaktar oss och berättar vad du är intresserad av så kan vi kolla med skolorna hur det ser ut på just det program du vill ansöka till. Av erfarenhet vet vi att det sällan är några problem. Men ju snabbare vi kan få in ansökan desto bättre eftersom platserna fylls på allt eftersom. Populära program som t.ex. läkare, tandläkare och veterinär är dock lite speciella och sista datum för ansökan är redan 15 oktober året innan du vill börja. På dessa program är det också tufft att komma in om du söker efter sista datumet.

Löpande antagning

Till skillnad mot Sverige där universiteten väntar in samtliga ansökningar för att jämföra snittbetyg innan du får ett besked, sker antagningsprocessen i England löpande. Ansökningar behandlas allt eftersom universitetet tagit emot dem. Uppfyller du grundkraven på respektive utbildning erbjuds du en plats. Detta innebär att platserna fylls på allt eftersom. Att ansöka i tid kan således löna sig.

När får jag svar på ansökan?

Antagningsprocessen vid studier i England sker löpande men det kan ta upp till 2 månader att få svar. Det händer också att det endast tar någon vecka. Det beror såklart på hur mycket antagningsenheterna på skolorna har att göra. Exempelvis har de som mest att göra runt den 15 januari som officiellt är sista datum. Är du däremot lite smart och ansöker tidigare hinner du förhoppningsvis få svar innan den stora ”klumpen” med ansökningar kommer in.

Hur får jag besked?

I första skedet kommer du att få ett besked via mail från UCAS som meddelar om du erbjudits en plats på programmet du ansökt till eller inte. Många gånger är beskedet förenat med vissa förbehåll. Du måste kanske uppvisa ett slutbetyg om du fortfarande läser på gymnasiet eller så måste du göra ett engelskatest. Detta kallas ”conditional offer”. Uppfyller du alla krav erhåller du ett Firm Offer utan villkor.

Har du ansökt till något av våra universitet kommer vi att förse dig med checklistor och information om vad som skall ske härnäst tillsammans med antagningsbeskedet.

När måste jag svara?

Du får besked från samtliga alternativ du ansökt till innan du måste meddela vilket program du vill acceptera. Har du ansökt innan den 15 januari brukar det sista datumet för att acceptera vara runt den 5 maj förutsatt att samtliga skolor svarat på din ansökan.

Om du fått antagningsbesked med förbehåll (conditional offers) bör du innan du accepterar din plats fundera över om du kommer att kunna uppfylla kraven på det alternativ du tackar ja till. Det är bra att känna till att du som accepterar ett conditional offer också kan ange ett reservalternativ om du mot förmodan inte skulle lyckas uppfylla kraven på ditt förstaval.

Kostnader för studier i England

Vi tar ingen avgift för att hjälpa dig med en ansökan men du måste betala UCAS ansökningsavgift på motsvarande 24 GBP om du ansöker till mer än ett alternativ.

När det gäller skolavgifter för Bachelorsprogram i England så ligger årsavgiften på 9 250 GBP på i stort sett alla statliga universitet (ca 106  500 kr enligt aktuell valutakurs 161128). Privata universitet har annan prissättning och där kan du få betala betydligt mer även om du också hittar billigare alternativ. Till skolavgifterna tillkommer levnadskostnader etc.

Studiemedel för studier i England

Alla de universitet vi samarbetar med uppfyller kraven för att du skall beviljas studiemedel. Vi kan dock inte garantera att varje sökande är behörig. Därför rekommenderar vi alltid att du personligen kollar med CSN att just du uppfyller kraven.

När du ska studera i England kan du beviljas studiebidrag och lån på drygt 12 000 kr i månaden för att täcka levnadskostnader. Du kan dessutom söka merkostnadslån för att betala skolavgifterna. Det maximala beloppet du kan beviljas ligger på ca 344 000 kr vilket i regel är tillräckligt för att betala tre års studier.

För aktuellt information om studiemedelsbelopp samt information om ansökan hänvisar vi till www.csn.se. Du som ansöker via Education Link får mer information om studiemedelsansökan i samband med att du får ditt antagningsbesked.

Fungerar utbildningen i Sverige?

Den stora merparten av alla utbildningar i England fungerar alldeles utmärkt över hela världen och i Sverige. Vill du jobba internationellt är det definitivt en fördel och många arbetsgivare i Sverige kommer se det som en stor merit.

Du bör dock vara medveten om att det i Sverige finns restriktioner för utländsk utbildning inom vissa yrken. Det gäller exempelvis vårdyrken, lärare, advokat med flera. Om du vill läsa mer om reglerade yrken i Sverige se information från Universitets och Högskolerådet

Boka gärna en studierådgivning för mer information eller fyll i formuläret nedan för att ställa en fråga till oss

Våra universitet


Funderar du över något? Fråga oss!