Sparsholt College

Därför ska du välja att studera på Sparsholt College

  • Unika utbildningar med fokus på djur, natur och ridsport
  • Zoo på campus med närmare 200 djurarter och över 1200 individer.
  • 94% av studenterna är mycket nöjda med kvaliteten på undervisning, den högsta andelen bland alla liknande skolor i England.
  • Fantastiska faciliteter för ridsport
  • Nära kontakter med arbetsgivare och näringsliv ger goda möjligheter till praktik

Introduktion

Studera på Sparsholt College om vill ha goda förutsättningar att jobba med djur eller natur. Sparsholt College är nämligen ett av Storbritanniens ledande college för utbildningar inom hästsport, djur, natur och lantbruk. Skolan grundades 1899 och erbjuder utbildningar både på yrkes- och universitetsnivå. Samtliga universitetsprogram valideras av University of Portsmouth. Campus ligger endast 8 kilometer väster om den historiska staden Winchester drygt en timme från London.

På Sparsholt sätts studenterna i fokus vare sig det gäller inlärning, undervisning eller examination. Studenterna erbjuds personligt stöd och skolan är stolt över att kunna erbjuda samma möjligheter för alla. Utbildningarnas kvalitet rankas högt av regeringen (QAA and Ofsted) och har ett mycket gott rykte bland arbetsgivare och industrin i stort. I en undersökning av hur nöjda studenterna är hamnade man i topp bland liknande skolor och universitet i landet.

Personalen på Sparsholt är experter inom sina respektive ämnesområden och har publicerat flertalet forskningsartiklar etc. Flertalet jobbar också parallellt med att de undervisar på skolan.

Studier

Sparsholt är en relativt liten skola med ett väldigt nischat utbud som passar dig som är intresserad av djur och natur för att inte tala om ridsport. Du som läst på naturbruksprogrammet har perfekta förutsättningar att lyckas bra. Skolan har starka band med respektive bransch som också är med och påverkar kursinnehållet och tillhandahåller praktikplatser och hjälper till vid olika arbetsprojekt.

Sparsholt College erbjuder utbildningar inom följande områden:

Staden

Winchester är närmsta stad och har en befolkning på ca 45 000 invånare. På stadens universitet studerar ca 7000 studenter som onekligen ger vissa avtryck. Det finns gott om butiker, restauranger, barer och hotell och staden präglas av historia och kultur. På gågatan High Street samlas gatuartister och marknadsstånd och på det kullerstensbelagda bakgatorna vid katedralen hittar du alternativa butiker med varierande utbud. Nästan hela stadskärnan ryms på den gamla medeltida stadsplanen innanför murarna och förutom själva katedralen finns inga höga byggnader.

Det finns ovanligt många restauranger och barer för en stad av Winchesters storlek, allt från billigt till exklusivt och dyrt med Michelinstjärnor. Det finns flera teatrar i Winchester där du kan se på musik, komedikvällar och marknader. Biografen visar både nysläppta filmer såväl som utländska independent filmer. Staden har erhållit utmärkelsen Lila flagg som visar att det är en säker och trygg stad för den som gillar nattliv. Winchester räknas också som den säkraste universitetsstaden i Storbritannien.

Campus

Sparsholt College ligger på landsbygden ca 8 km (5 miles) väster om den historiska staden Winchester. Campuset är på 176 hektar men den totala ytan som skolan tar i bruk är närmare 257 hektar. Förutom ett fullt fungerande lantbruk som omfattar boskap och odlingsmark på campus, finns det en rad specialiserade undervisningslokaler som exempelvis ett nationellt djurvårdscenter och en veterinärklinik. National Aquatics Training center är en modern 650 m2 specialbyggd facilitet för att studera fiskar, fiskodlingsteknik i olika marina miljöer.

Ridsportcentret på Sparsholt erbjuder en professionell träningsmiljö för studenterna. Stallet kan husera upp till 75 hästar, det finns en arena för inomhusträning på 60×23 meter, tre utomhusarenor i olika storlek, samtliga med olympisk standard på underlaget samt allt annat som kan tänkas behövas för hästarna. Centret är erkänt av British Horse Society (BHS) och samtliga hästar är noggrant utvalda för att erbjuda studenterna möjlighet att lära sig olika färdigheter inom ridsport samt ge dem möjlighet till forskningsprojekt.

När studenterna blir hungriga är det Fit Jyms Bar som är stället de flesta hänger på och där erbjuds både mat och dryck. Bytes heter stället som erbjuder frukost, lunch och middag och om du endast är sugen på snacks finns MJs. Det arrangeras en mängd sociala events och aktiviteter under året som exempelvis ”Freshers’ party” och jul- och sommarbal. Andra aktiviteter är olika välgörenhetsevents som karaoke, skumparty, bar bingo, frågesport, biljard och pilkastning.

Boende

Du som väljer att studera på Sparsholt College kan  bo i något av skolans 12 Halls of Residence som totalt huserar 400 studenter. Välj mellan boende med eller utan egen toalett och kök och du kan även få alla måltider inkluderade om du så önskar. Eftersom skolan ligger rätt avskilt väljer många istället studentboende på Burma Road accommodation, en del av University of Winchester. På så vis får studenterna dessutom tillgång till universitetets alla faciliteter.

Sport

Så sent som 2013 öppnade Sparsholt ett nytt idrottscenter på skolan och erbjuder studenterna en massa idrott som allt från zumba till basket, badminton eller fotboll m.m. Du kan också nyttja det fullt utrustade gymmet eller testa klätterväggen inomhus på 8×30 m med överhäng och flertalet leder av varierande nivå.

Transport

Bil: Med bil tar det ca 1h och 15 min från London Heathrow till Sparsholt, från London Gatwick tar det ca 1h och 45min och endast 25 min från Southampton Airport.

Tåg:. Närmsta tågstation ligger i Winchester ca 8 km från Sparsholt och därifrån tar du dig smidigast till skolan med taxi eller buss. Under högsäsong går det direkttåg till London Waterloo var 20:e minut. Tågtider kan du hitta på the National Rail website..

Buss: Det går buss mellan tågstationen i Winchester och Sparsholt varje timme För tidtabell se bussbolagets hemsida. Stagecoach 7 är bussen du ska kika efter.

Flyg: Närmsta flygplats är Southampton Airport som ligger endast 25 min bort med bil, men du som reser från Sverige hittar kanske bättre alternativ genom att flyga till London Heathrow, eller London Gatwick som ligger 1h och 15 min resp. 1h och 45 min bort med bil.

Kostnader

Kostnaden för att studera på Sparsholt  College är 8 600GBP per läsår och till detta tillkommer levnadskostnader. Du kan söka studiemedel från CSN som i stort sett täcker alla dina utgifter men du måste själv göra en budget för att försäkra dig om att du klarar dig.

University of Winchesters hemsida kan du få en överblick av övriga levnadskostnader i Winchester

Studera på Sparsholt College – Antagningskrav

Antagningskraven för att studera på Sparsholt College baseras till skillnad från många svenska universitet inte bara på snittbetyget. Skolan ser också till motivation och andra färdigheter. Generellt sett har du mycket goda möjligheter att bli antagen om du har runt 13-14 eller bättre i snitt men även du med lägre betyg har chans om du kompletterar ansökan men ett starkt motivationsbrev och en bra referens. Ett C i engelska på gymnasiebetyget gör att du troligen slipper göra något engelskatest.

Annars är något av det viktigaste är att du kan visa upp ett brinnande intresse för det du vill läsa och personlig erfarenhet av djur är givetvis ett stort plus. Du som ansöker till djursjukvårdare måste även genomgå en intervju på skolan.

Studera på Sparsholt Colleg  – Ansökningsprocess

Kontakta Education Link för mer information hur du gör för att ansöka eller fyll i frågeformuläret nedan så hör vi av oss så snart vi kan.

Nyheter

Utbildningar med fokus på hästsport, djur & natur

Vi har glädjen att presentera vår nya samarbetsskola i England; Sparsholt College som är ett av Storbritanniens ledande college för utbildningar inom hästsport, djur, natur och lantbruk. Sparsholt College ligger på landsbygden ca 8 km (5 miles) väster om den historiska och vackra staden Winchester, som nyligen utsågs till den bästa staden i UK att […]

Funderar du över något? Fråga oss!