Studera utomlands

Newcastle University

Newcastle University

Därför ska du välja Newcastle University

  • Erkänt hög standard på undervisningen
  • Enastående rykte som ett av Storbritanniens ledande forskningsuniversitet
  • Flerfaldigt belönad karriärservice och livfull studentkår som ägs och drivs av studenterna
  • Utmärkta faciliteter för undervisning, forskning samt idrott- och fritidsaktiviteter
  • Centralt beläget campus i kosmopolisk stad

Introduktion

Newcastle University (NCL) är ett av de äldsta universiteten i Storbritannien och härstammar från School of Medicine and Surgery som etablerades 1834 samt Armstrong College som etablerades 1871. Genom diverse sammanslagningar bildades Kings College 1937 som 1963 blev University of Newcastle upon Tyne och på senare tid Newcastle University. Ca 22 000 studenter läser på universitetet varav ca 15 000 läser på grundnivå.

Du som vill studera på Newcastle University kan välja mellan program inom en mängd olika områden. Universitetet är även känt för sin omfattande forskning. Från att tidigare varit inriktade på medicin och vetenskapliga ämnen erbjuds idag även kreativa program som arkitektur men också ekonomi, politik och samhällsrelaterade program för att nämna några.

Målet är att via en stimulerade och uppfinningsrik kursplan och högklassig undervisning kunna inspirera studenterna. Universitetet erbjuder även en kreativ och trygg miljö att utvecklas och studera i. Det är också viktigt för universitetet att studenterna är attraktiva för framtida arbetsgivare och genom projektet ncl+ uppmanas alla studenter att utveckla sina färdigheter för att matcha arbetsgivarnas önskemål.

Studier

Du som planerar att studera på Newcastle University har ca 175 heltidsprogram på grundnivå (Bachelor) och närmare 340 olika program på master- och forskarnivå att välja mellan. Talangfulla lärare varav många är ledande inom sitt område inte bara i Storbritannien utan även i världen garanterar studenterna en fantastisk studieupplevelse.

Läs om de olika programmen och disciplinerna nedan.

Humanities and Social Sciences

Medical Sciences

Science, Agriculture and Engineering

Staden

Newcastle ligger i nordvästra England invid floden Tyne och har närmare 300 000 invånare. Staden var länge världskänd som varvsstad och för sina många tryckerier, glasfabriker och sin tunga industri. Idag lockar stadens två universiteten unga från såväl övriga England som övriga världen, vilket ger nytt liv åt staden. Oavsett om du gillar shopping, att gå ut och äta eller uppleva det kulturella finns det något för dig i Newcastle. Staden har ett mycket aktivt kultur- och nöjesliv och nästan en av sex invånare är student vilket givetvis har sin påverkan på nattlivet som återkommande rankas i topp bland studenter.

Campus

Newcastle University har flera campus varav ett antal utomlands ibland annat Singapore och Malaysia men det är i huvudsak citycampuset i centrala Newcastle som lockar studenter. Det är också störst och samlar de flesta faciliteterna och servicen.

Hållbarhet är ett viktigt ledord för Newcastle University och studenter och personal uppmuntras att anamma en mer hållbar livsstil. Universitetet har också uppmärksammats med ett First Class award from the People and Planet University League.

På campus hittar du King’s Gate som är speciellt anpassad för student service men också the Students’ Union samt det prisbelönta biblioteket.

Läs mer om campus på Newcastle University

Boende

Som förstaårsstudent är du garanterad boende på Newcastle University, antingen i något av skolans egna boende alternativt i boende som ägs av universitetets partners. Det finns en mängd olika boendealternativ på eller i närheten av campus. Det vanligaste alternativet är rum i studentkorridor eller lägenhet där du har eget rum men delar kök och toalett med andra studenter. Du som hellre vill bo som inneboende hos en familj kan få hjälp att hitta s.k. homestay.

Läs mer om boende på Newcastle University

Sport

På Newcastle University är det viktigt att studietiden innehåller mer än bara studier inför examen. Centre for Physical Recreation and Sport i samarbete med Athletic Union och deras 63 olika sportklubbar erbjuder ett spännande urval av sport och idrottsaktiviteter anpassade för studenter och personal. De olika föreningarna välkomnar studenter på alla nivåer och du kan välja mellan allt från traditionella sporter som rugby, fotboll och landhockey till alternativa sporter som snowboard, Ultimate Frisbee och cheerleading. Det finns också aktiviteter som att utforska grottor, fallskärmshoppning, bergsbestigning och ett flertal olika kampsporter. Närheten till floden Tyne gör också att det finns flera vattenbaserade alternativ som rodd, kanot och segling.

Du som vill konkurrera om en plats i något av skolans prestationslag ”Team Newcastle” kan välja mellan en rad sporter. Skollagen rankas återkommande topp 15 bland de ca 146 universitet och colleges som tävlar British Universities and Colleges Sports (BUCS) league.

Läs mer om de sporter som erbjuds inom Performance Sports

Transport

Tåg: det finns goda tågförbindelser till och från Newcastle. Till London tar det bara tre timmar och norröver ligger Glasgow och Edinburgh bara någon eller några timmar bort. Från campus tar det 15 minuter att promenera till centralstationen alternativt tar du metron eller taxi.

Flyg: Newcastle international Airport ligger bara någon mil utanför staden och trafikeras bland annat av direktflyg med SAS från Köpenhamn.

Kostnader

Kostnaden för att studera på undergraduate nivå på Newcastle University är  9 250 GBP per läsår och till detta tillkommer levnadskostnader. Du kan söka studiemedel från CSN som i stort sett täcker alla dina utgifter men du måste själv göra en budget för att försäkra dig om att du klarar dig.

Du bör räkna med att det krävs ca 8000 GBP per år för att täcka levnadskostnaderna.

Läs mer om övriga levnadskostnader på Newcastle University

Antagningskrav

Newcastle University välkomnar ansökningar från hela världen. Antagningskraven för att studera på Newcastle University skiljer sig från vad vi är vana vid i Sverige. Till skillnad från svenska universitet är det inte bara snittbetyget som avgör om du kommer in utan de ser också till motivation och andra färdigheter. Generellt sett har du mycket goda möjligheter att bli antagen till något universitet i England om du har 15 eller bättre. På Newcastle är kraven i regel något högre men se respektive program för mer specifika krav. Utöver starka betyg vill de gärna se ett starkt motivationsbrev och en bra referens i din ansökan. Kontakta oss gärna om du vill att diskuterar just dina möjligheter.

Ansökningsprocessen

Kontakta Education Link om du vill veta mer om hur du ansöker eller fyll i frågeformuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan.

Funderar du över något? Fråga oss!

Boka studierådgivning

Faktaruta

Campus: Newcastle
Studenter: 22000
Internationella: 4000
Kursstart: Sept
Mer info: Skolans hemsida

Studievägledare

Johan Rådström

Johan Rådström

Studievägledare

+46 701484212

johan@educationlink.se

Jesper Hammar

Jesper Hammar

Studievägledare

+46 701481311

jesper@educationlink.se

Patrick Hansson

Patrick Hansson

Studievägledare

+46 701477580

patrick@educationlink.se