Studera utomlands

De Montfort University

De Montfort University

Därför ska du välja att studera på De Montfort University (DMU)

  • Vinnare: Best University Careers and Employability Service NUE Awards, 2021
  • 95.8 % av studenterna som tagit examen jobbar heltid eller studerar vidare inom sex månader efter sin examen
  • Allt på ett campus endast 5 min från centrum
  • Väldigt goda möjligheter att göra praktik under studietiden
  • Garanterat studentboende för förstaårsstudenter

Introduktion

Du som väljer att studera på De Montfort University (DMU) får en perfekt kombination av prisbelönt undervisning, förstklassiga faciliteter och en fantastisk studentupplevelse. Universitetet har sitt ursprung i Leicester School of Art som grundades 1870, och har därefter haft namn som the Leicester Colleges of Art and Technology och senast Leicester Polytechnic innan man så sent som 1992 blev De Montfort University. Namnet har universitetet fått efter greven Simon de Montfort.

Sen starten har universitetet genomgått en fantastisk utveckling men samtidigt behållit fokus på att erbjuda inspirerande undervisning. Idag erbjuder De Montfort University en mängd olika program anpassade att ge studenterna relevanta branschkunskaper grundade i innovation och kreativitet. Efter avslutade studier har studenterna fått jobb på världsledande företag som bland annat; NASA, Disney, BBC, Warner Bros, HSBC, Gucci, BMW, Levi’s, IBM and Adidas.

Sen grundandet 1992 har universitetet tagit stora kliv. DMU räknas numera som ett av de 25 bästa universiteten i England sett till andelen studenter som erbjuds jobb efter avslutade studier enligt Destinations of Leavers from Higher Education (DHLE). Nyligen förbättrade de även sin ranking med över 30 positioner i The Times and The Sunday Times Good University Guide. DMU ligger nu på 54:e plats bland alla universitet i Storbritannien

Studier

Väljer du att studera på De Montford University har du över 400 olika program att välja mellan, antingen på grundnivå (undergraduate) eller på påbyggnadsnivå (postgraduate). De mest populära programmen tenderar att vara Architecture, Game Arts Design, Pharmacy. Om du inte riktigt uppfyller antagningskraven finns också möjlighet att läsa ett slags basår ett s.k. pathway program.

På DMU är internationalisering ett viktigt inslag. Genom programmet DMU global vill universitetet erbjuda sina studenter möjligheter till internationella erfarenheter. Programmets mål är att inom fem år ha kunnat ge värdefulla internationella perspektiv till 11 000 studenter, vilket är ovärderligt på en konkurrensutsatt arbetsmarknad.

Ett viktigt inslag i utbildningarna på DMU är möjligheten till praktik. Universitetet har en mängd kontakter med lokala och nationella företag som är med och påverkar kursinnehållet och som kan erbjuda intressanta praktikmöjligheter.

Du hittar program inom följande områden:

Staden

Leicester ligger i hjärtat av England och har ca 300 000 invånare.  Med närområdet inräknat är det närmare 441 000 invånare vilket gör Leicester till den tionde största stadsregionen i England. Leicester har under senare tid genomgått en imponerande förändring tack vare stora investeringar. Leicester är numera en modern och vibrerande stad med ett stort utbud av nöjen, shopping och kultur.

Populära begivenheter är teatern the Curve där flertalet shower från West End sätts upp. Även shoppingcentret Highcross med över 100 butiker är populärt. Där erbjuds allt för den köpsugne men huserar också biograf och restaurangtorg. Cathedral Gardens samt Jubilee Square är populära grönområden som nyligen rustats upp.

Leicester är en multikulturell stad och erbjuder kulinariska smaker från hela världen. Vare sig du gillar mexikansk, italiensk eller japansk mat finns det något för dig, allt från små familjeägda restauranger till stora kedjor. Tack vare en stor andel indisk befolkning är Leicester ett av de bästa ställena i England att få en riktigt bra Curry.

Nattlivet i Leicester har mycket att erbjuda med flertalet klubbar, barer och pubar samt en mycket bra musikscen. Kalendern innefattar en mängd events och festivaler bl.a. Dave’s Leicester Comedy Festival, som ursprungligen startades av en DMU student och är den komedifestival som hållit på längst i Europa. Andra festivaler är den spektakulära Diwali Festival, Leicester Caribbean Carnival and Leicester Pride.

Campus

De Montfort University campus ligger inom ett samlat område endast 5 minuters promenad från stadens centrum. Det ger dig som ska studera på De Montfort University direkt tillgång till allt som landets tionde största stad kan erbjuda. Studenterna erbjuds förstklassiga faciliteter som är anpassade efter deras behov.  Stora pågående investeringar visar också på universitetets vilja att skapa en modern och inspirerande studiemiljö.

Boende

På campus finns närmare 2100 studentrum fördelat på 8 Halls of Residence och som förstaårsstudent är du garanterad boende på campus om du så önskar. Det finns gott om alternativ att välja mellan med allt från rum med delat badrum och kök till egen lägenhet. Boende kostar vanligen mellan £83-£152 per vecka beroende på vilket alternativ du väljer.

Sport

Studenter som är sportintresserade hittar ett stort utbud på DMU. På QEII Leisure Centre, finns bland annat en 25 meters pool och bastu, klättervägg, idrottshallar samt toppmodernt gym med flertalet studior för olika typer av pass/gruppträning. Som student kan du gå med i en rad olika klubbar inom allt från rodd och kampsport till fotboll och rugby. De bästa lagen medverkar i seriespel mot andra universitet i British Universities & Colleges Sport (BUCS). Andra sporter som erbjuds är exempelvis badminton, landhockey och volleyboll.

Om du är intresserad av att se på sport kanske du gillar det faktum att universitetet samarbetar med flera av stadens professionella idrottslag och erbjuder rabatterade biljetter för studenter till bland annat fotboll och rugby. Stadens fotbollslag Leicester FC ser ut att göra ytterligare en toppsäsong 2020/2021 och är med och fajtar om en Champions League-plats.

Transport

Tack vare sitt läge i hjärtat av England finns det utmärkta transportmöjligheter till och från Leicester.

Tåg: Tågstationen ligger endast 15 min promenad från campus. Till London tar det drygt 1 timme att nå London St Pancras station och till Birmingham endast 50 min. Genom att utnyttja 16-25 railcard kan studenter får rabatterade priser på biljetter inom hela landet.

Buss: Buss är ofta det billigaste resealternativet och Leicester’s St Margaret’s busstation ligger inom 15-20 minuters promenad från campus. För mer information om busstider etc se National Express

Flyg: Närmsta flygplats är East Midlands airport som ligger endast 30 min bort men du som reser från Sverige hittar kanske bättre alternativ genom att flyga till Heathrow, Birmingham, Gatwick, Luton and Stansted som alla ligger relativt nära och är lätta att nå med bil, buss eller tåg.

Kostnader

Kostnaden för att studera på De Montfort University är 9 250 GBP per läsår och till detta tillkommer levnadskostnader. Du kan söka studiemedel från CSN som i stort sett täcker alla dina utgifter men du måste själv göra en budget för att försäkra dig om att du klarar dig. Du bör räkna med att det krävs mellan 7500 – 8000 GBP per år för att täcka levnadskostnaderna.

Antagningskrav

Antagningskraven för att studera på De Montfort University baseras till skillnad från svenska universitet inte bara på snittbetyget. Antagningsenheten ser också till motivation och andra färdigheter. Generellt sett har du goda möjligheter att bli antagen om du har 15 eller bättre i snitt (C).  Även du med lägre snitt har chans att komma in om du kompletterar ansökan med ett starkt motivationsbrev och en bra referens.

De program som brukar ha högst konkurrens om platserna och därmed svårast att bli antagen till tenderar att vara  Architecture, Game Arts Design, Pharmacy samt Bio Medical Sciences.

Ansökningsprocess

Kontakta Education Link om du vill veta mer om hur du ansöker eller fyll i frågeformuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan.

Boka studierådgivning

Faktaruta

Campus: Leicester
Studenter: 22000
Internationella: 2000
Kursstart: Sept
Mer info: Skolans hemsida

Studievägledare

Johan Rådström

Johan Rådström

Studievägledare

+46 701484212

johan@educationlink.se

Jesper Hammar

Jesper Hammar

Studievägledare

+46 701481311

jesper@educationlink.se

Patrick Hansson

Patrick Hansson

Studievägledare

+46 701477580

patrick@educationlink.se