Simon Hultén

cvNamn: Simon Hultén
Ålder: 22
Bostad i Sverige: Helsingborg
Program: Bachelor of Business Administration (BBA) in Hospitality Management

Varför valde du att studera i Schweiz?
Jag valde Schweiz för att världens mest välrenommerade hotellskolor befinner sig här. Landet i sig har en väldigt anrik kultur när det kommer till kulinariska upplevelser, vin, ost och traditioner som är viktiga pusselbitar inom hotellbranschen som jag studerar inom. Jag kan påstå att jag är lite av en vin- och ostfantast och älskar att befinna mig i ett land där det finns så mycket passion och kunskap inom något som jag älskar. Dessutom så lär jag mig väldigt mycket om industrin utanför universitetet som jag kan ta med mig i min karriär.

Varför valde du att studera på detta universitet?
Jag fick höra talas om Glion redan första året på gymnasiet då vi ofta bjöd in ambassadörer från topp-skolor runt om i världen för att sälja in och presentera universitet. Jag fick upp ögonen för Glion då den bär fanan över att vara topp tre bästa hotellskolan i världen och givetvis blev jag såld på detta. Jag gjorde lite egen research och insåg ganska snabbt att de tre bästa skolorna ligger inom en radie på två mil så då kom det givetvis upp nya frågetecken kring vilken jag ville välja. Jag mailade och frågade studenter på samtliga skolor och pratade med en konsult från Education Link och tillsammans kunde vi precisera mitt val som i slutändan blev Glion. Anledningen var enkel; Glion är till andel elever minst och jag har tidigare erfarenheter av mindre skolor/klasser vilket gör att det finns mer yta att spela på och det hjälper både oss studenter och lärare att specialisera ens inlärning. Dynamiken mellan lärare och studenter är unik på Glion och vi har en väldigt öppet lärosätt som gör att studierna blir mer givande och personliga, precis som hotellbranschen själv ocvkså ska vara.

Hur har dittstudieår varit?
Jag har verkligen haft ett kanonår både på min personliga och professionella arena. Min första termin spenderades nere i Schweiz där vi hade mycket introduktionskurser och mer övergripande kurser som ger en tydlig blick på industrin. Detta varierades med vinprovningar med de absolut bästa sommelierna i Schweiz, gastronomikurser och ett oavbrutet, fantastiskt nätverkande med personer från världens alla hörn. Jag fick sedan äran att skriva kontrakt med ett utav de bästa hotellen i Europa, The Ritz Carlton i Barcelona där jag tillbringade sex exceptionella månader som intern. Efter att mitt kontrakt utgått bestämde jag mig för att göra en förflyttning för att maximera min avsatta praktikperiod och flyttade till The Kämp Hotel i Helsinki som anses vara det bästa hotellet i Finland. Jag är osäker på om denna resa hade varit möjlig utan Glion i bakgrunden då jag har pratat med många managers runt om i världen och där de själva erkänt att de oftast väljer att anställa personer som kommer från topp-skolorna i Schweiz.

Vad har den största utmaning varit detta studieår?
Den största utmaningen under mitt studieår har varit att kombinera mitt privatliv med studierna. Jag strävar hela tiden efter att skapa en perfekt balans där inget får ta över det andra. Det var svårt att anpassa sig med att ha 7-10 timmars lektionstid per dag samtidigt som resterande vaken tid skulle delas ut på ytterligare studier, familj, flickvän, träning och att hinna äta. Men efter att ha haft nästan nio månaders arbete inom industrin så har jag förstått att det är just så som hotellbranschen fungerar. Det är en bransch där väldigt många timmar per dag måste läggas ner om man vill avancera och stiga i karriären och jag vill påstå att den kräver mer tid än många andra branscher. Tanken kan låta pessimistisk men det är viktigt att förstå att det kräver uppoffringar i form av tid och engagemang. Fördelen är att branschen i sig är otroligt spännande och fortsätter att växa i rasande fart och det är en bransch med extrema möjligheter.

Kan du rekommendera att studera utomlands?
Var inte rädd att ta steget att studera utomlands. Det är givetvis en stor investering rent kapitalmässigt men den investeras på det viktigaste som finns, en själv. Det genererar ett kontaktnät och en helt annan nivå av kunskap som inte går att mätas med något annat. Framförallt tar man steget till att utforska världen och komma ur sin egen komfortbarriär som oftast finns.

Tror du att du har några fördelar med att ha en utbildning från Glion?
Glion är officiellt en av de bästa hotellskolorna i världen vilket också stora hotellkedjor är medvetna om. Många rekryteringar sker redan innan man tagit studenten och många företag kommer och headhuntar studenter för att kvaliteten på arbetskraften generellt är extremt bra. Vad jag tycker är väldigt bra är att jag går ut med en examen i BBA i Hospitality Management vilket många andra hotellskolor inte gör. Detta innebär för mig att jag har möjlighet att läsa vidare och ta en MBA med min hotellexamen. Detta är inte vanligt bland andra hotellskolor då man enbart får en kandidatexamen i turism och är inte lika mycket värd, rent akademiskt sätt.

Hur har du finansierat dina studier?
Jag har sökt alla tänkbara stipendier och får ungefär 45 000kr per år av stipendier, resterande är CSN-lån och eget kapital.

Vad ska du göra efter din examen?
Jag tar examen sommaren 2017 och planen är att flytta tillsammans med min flickvän till ett land där vi båda kan växa karriärmässigt och trivas. Vi har diskuterat om London, Hong Kong och Dubai men möjligheterna är stora för vi båda har valt branscher som sträcker sig väldigt internationellt.

Har du några goda råd till framtida studenter?
Mitt personliga råd till framtida studenter är att ta den tiden som behövs för att bestämma sig för något som man verkligen vill studera till. Jag har många vänner och bekanta som hoppat av sina program efter 1-2 år för att de insåg att det inte

Hur upplever du den service du fått av Education Link?
De hjälpte mig att göra mitt universitetsval lite enklare och tydligare och bidrog med hjälp kring ansökningsprocessen och annan administration.