Resor

Du som ska studera utomlands måste fundera över hur du ska ta dig till och från studieorten. Men vad ska du tänka på? Hur snart måste du boka resan? Vad kostar det? Är det något flygbolag som är bättre än andra?

Vi på Education Link har själva gjort denna resa och delar gärna med oss av våra tips och råd.

Hur finansierar jag min resa till studieorten utomlands?

Det är möjligt att söka studiemedel för att betala din resa till studieorten utomlands. CSN kan bevilja merkostnadslån för en tur-och-retur resa mellan Sverige och studielandet varje kalenderhalvår. Hur stort maxbeloppet är beror på vilket land du ska resa till.

Hur bokar jag min resa till studieorten utomlands?

Du kan boka din resa till studieorten utomlands online eller på en resebyrå. Vi rekommenderar att du i god tid tar kontakt med ett resebolag för att få ett så bra biljettpris som möjligt. Ska du resa till exempelvis Australien kan det också vara bra att tänka på hur lång den totala restiden blir och om du eventuellt vill lägga in ett stopp på vägen.

Söka studiemedel för att betala resan

Om du ska söka studiemedel för att betala din resa till studieorten utomlands ska du fylla i din kostnaden för resan i din studiemedelsansökan. Behöver du lägga ut pengar för att bekräfta resan får du en utbetalning på motsvarande belopp i samband med att du får övriga studiemedlet. Detta sker tidigast tre veckor innan skolstart.

Läs mer om möjligheten att söka studiemedel för dina resekostnader

Bonus program

Om du inte redan är medlem i något bonusprogram för flygresor som t.ex. Eurobonus via SAS (Star Alliance) kan det vara smart att kolla upp vad det finns för alternativ.
Som medlem samlar du poäng på alla dina flygningar (plus annat) som du kan utnyttja till gratisresor m.m. när du har samlat ihop tillräckligt många poäng. Vi rekommenderar därför att du kollar upp med resebyrån eller det flygbolag du åker med vad de kan erbjuda.

Funderar du över något? Fråga oss!