Bygg på din YH-examen till en Bachelor!

Är du medveten om att du på flertalet utländska universitet kan tillgodoräkna dig YH-poäng för att få en Bachelorexamen? På endast 1-2 års studier kan du nå en universitetsexamen, perfekt för att stärka CV:t, få internationell erfarenhet och förbättra språkkunskaperna. Det ger dig dessutom större chanser att studera på masternivå i framtiden.

Education Link samarbetar med ett flertal universitet som tar emot studenter som vill bygga på sin YH-examen utomlands. Vi har lång erfarenhet av att hjälpa sökande att hitta lämpliga alternativ och det är inte ovanligt att du på endast ett år kan få en Bachelorexamen. Vi vet vad som krävs, dels för att komma in men också för att få ihop en stark ansökan och vi vill inget hellre än att hjälpa dig. Vår service är dessutom gratis.

Vi hjälper dig att hitta lämpliga alternativ

  • Passa på att skicka en förfrågan till oss för att snabbt och enkelt få information om vilka alternativ som passar just dig. Klicka på rutan Kontakta oss till höger eller boka en gratis studierådgivning

Vad är en top-up?

Top-up används vanligen som uttryck för utbildningar som ger dig möjlighet att ”toppa” eller bygga på tidigare studier som exempelvis en YH-utbildning. Genom att du får tillgodoräkna dig tidigare studiepoäng kan du ofta hoppa in på tredje året av en Bachelorutbildning och på endast ett år få en universitetsexamen.

I Storbritannien finns det även ett flertal ettåriga program som heter Bachelor Top-up degrees och specifikt riktar sig till studenter som tidigare läst en tvåårig utbildning som t.ex.YH. Dessa program lämpar sig mycket bra för dig som på endast ett år vill ha en Bachelor.

Alternativ till top-up

I teorin kan du ansöka till vilket program som helst och i ansökan ange att du önskar tillgodoräkna dig studiepoäng. Det kallas vanligen advanced standing eller exemptions. Se till att begära ut betyg, kurser och kursplan på engelska från din skola alternativt få dem översatta, och bifoga dessa i ansökan.

Universitetet bedömer därefter vilka av dina lästa kurser som matchar kurserna i programmet du ansöker till. Söker du en utbildning inom samma studieinriktning som din YH-examen ökar givetvis chanserna att du får tillgodoräkna dig så mycket som möjligt.

Individuell bedömning som ovan tar i regel lite längre tid eftersom varje ansökan bedöms från fall till fall.  Education Link kan underlätta denna process eftersom vi vet vilka universitet som är smidigast att ansöka till, något som för vissa är nog så viktigt i valet av skola.

Studera top-up utomlands – studieinriktningar

Du är möjligt att tillgodoräkna sig poäng inom de flesta studieinriktningar. Vanligast med top-up program på ett år är det inom business, hospitality, media, design, logistics, IT, computer science m.fl

Men det går som sagt att ansöka till treåriga Bachelor program och ansöka om att tillgodoräkna sig tidigare studier. Det avgörande för hur mycket du får tillgodoräkna dig, är hur universitetet uppfattar att kurserna du redan läst matchar kurserna på det program du ansöker till.

Vi rekommenderar att du kontaktar Education Link så hjälper vid dig hitta rätt alternativ för dig.

Online program

Det finns även ett antal top-up program som du kan läsa på distans online, både på deltid eller 100% studiefart. Detta passar dig som inte har möjlighet att spendera ett helt läsår utomlands eller som kanske vill utöka din kompetens samtidigt som du jobbar här hemma.

Utbudet är än så länge något begränsat men alternativen blir fler och fler. Två av de universitet som har bredast utbud online är Arden University samt University of Derby.  Hör av dig till Education Link och berätta för oss vad du är intresserad av så hjälper vi dig hitta rätt.

Studera top-up utomlands – universitet som godkänner YH

Några av de universitet vi samarbetar med som antingen erbjuder top-up alternativt ställer sig positiva till att YH-studenter tillgodoräknar sig YH-poäng är:

Studera top-up utomlands – Antagningskrav

Antagningskraven varierar mellan olika program men söker det normala för dig som söker en top-up är att du ska du ha läst en tvåårig yrkesutbildning inom ett relevant ämne för den kurs du söker till. Universiteten vill i regel även se dina gymnasiebetyg och intyg på engelskkunskaper. Ett C (VG) i engelska på gymnasiebetyget brukar vanligen räcka. I annat fall får du göra ett engelskatest typ IELTS.

De flesta skolor väger även in motivationsbrev samt referens i antagningen.

För att underlätta ansökan är det även bra om du ser till att få dina betyg och kurser översatta till engelska. Du bör även begära att få ut en detaljerad kursplan från YH-utbildningen, helst på engelska, som du skickar med i ansökan.

För mer information om ansökan och checklistor etc. kontakta Education Link. Även du som just nu läser på ett YH-program kan ansöka och komplettera med ditt YH-diplom senare.

Studera en top-up utomlands – hjälp med ansökan

Education Link har samarbetat med universitet utomlands i många år och hjälpt massor av studenter som byggt på sin YH-utbildning eller motsvarande. Vi vet vad som krävs, dels för att komma in men också för att få ihop en stark ansökan. Planerar du ansöka till något brittiskt universitet ska ansökan med ett fåtal undantag registreras online via UCAS. En process som många upplever som omständlig att göra på egen hand.

Ansöker du till något av de universitet Education Link har samarbete med hjälper vi dig kostnadsfritt med hela ansökningsprocessen. Vi ger dig tips och råd för att få ihop en bra ansökan och vi ser till att den blir korrekt ifylld på UCAS. Vi kan även hjälpa dig översättning av gymnasiebetyg. Efter att ansökan är inskickad håller vi kontakten med universiteten och ser till att vi får besked så snart som möjligt.

Läs mer om studier i England

Boka kostnadsfri studierådgivning

 

Vill du veta mer? Kontakta oss!