Jovana Soljaga

Namn: Jovana Soljaga

Skola: NABA – Nouva Accademia Di Belle Arti

Program: Fashion Design

Vad fick dig att välja skolan som du går på?

Jag valde NABA för att jag ville studera mode och vilken annan stad är bättre att göra detta i än just Milano. Jag hade aldrig läst Italienska så att de hade en utbildning på engelska var en förutsättning. Skolan är också den enda i Milano som ger ut ett BA (Bachelor’s degree) när man tar sin examen. Att det är varmt större delen av året kan man ju inte klaga på heller!

Vad är det bästa med din utbildning?

Jag älskar att vi är en liten klass med endast ca tio studenter. Vi är en mixad klass med studenter från många olika länder som har helt olika bakgrunder. Vi blir sedda och får den hjälp och uppmärksamhet som vi behöver individuellt, inte som en grupp.

Är du nöjd med ditt val av skola? Varför?

Ja, jag är nöjd med NABA. Jag trivs på skolan och med mina lärare och klass kamrater. Vi umgås och samarbetar också med de italienska studenterna vilket är väldigt bra! Jag gör det jag alltid velat göra helt enkelt.

Om du har/haft praktik under utbildningen, var ska du göra/gjorde du den? Vad fick du ut av praktiken?

Vi har inte haft praktik än. Dock kommer vi ha det lite senare i utbildningen. Det ser jag fram emot!

Vad vill du göra efter examen?

Jag skulle vilja resa lite till andra kontinenter och samla på mig fler erfarenheter, för att få en ännu bredare bild av mode i olika kulturer. Därefter söka jobb inom området. Drömmen skulle vara att bli en egen företagare och designer i framtiden.

Skulle du rekommendera skolan till andra studenter? Varför?

Absolut. Skolan erbjuder en bra utbildning inom mode-design men har också andra utbildningar, tex industridesign, grafisk design mm. Om man är intresserad av detta och vill se något, annorlunda så skulle jag definitivt rekommendera NABA. Hela skolan är en inspirationskälla, då du är omringad av många drivna och inspirerande personer, både elever och lärare.

Vilka fördelar/möjligheter tror du att din utbildning kommer ge dig? Motivera?

Jag tror att erfarenheten är en av de största fördelarna med att studera utomlands, både det bra/dåliga och lätta/svåra situationerna. Man får se så mycket nytt och annorlunda här. Milano har gett mig mycket erfarenhet inom mode på bara ett år, då kan jag tänka mig hur det kommer bli efter tre år. Då kommer mina kunskaper förhoppningsvis ge mig stora möjligheter.

Har du några råd till framtida studenter?

I början kommer allt kännas nytt, intressant men också lite läskigt och osäkert, men om man verkligen vill studera design eller mode är Milano staden för detta och den har vuxit mer och mer för mig för varje dag! Tveka inte, finns inget att förlora, allt är en erfarenhet.

Hur uppfattade du Education Links service?

Genom Edcation Link fick jag reda på all information jag behövde veta direkt under vårt första möte. Största hjälpen var vägledningen med papper och uppgifter som skulle fyllas i, som annars kan vara svårt på egen hand.