Johan Merlo

Ålder: 24

Ort: Lomma

Skola: Glion Institute of Higher Education

Examensår: 2011

Position och arbetsgivare: eCommerce and Marketing Coordinator, Djibouti Palace Kempinski

Vad jobbar du med nu och hur trivs du med ditt jobb?
Just nu jobbar jag som eCommerce and Marketing Coordinator for Djibouti Palace Kempinski. Jag trivs riktigt bra här! Det är min första anställning för Kempinski, men man märker hur fokuserade de är på att ta hand om sina anställda samtidigt som man representerar en produkt av bästa möjliga service.

Att jobba i Djibouti (Afrika) skiljer sig en del från at jobba i Europa, många av ens kollegor har aldrig upplevt 5-stjärnig service personligen, vilket leder till att man måste ha ett innovativt tänk för att skapa den produkt som vi har idag.

När det kommer att jobba i ett land som inte är utvecklat, tror jag att det gäller att vara medveten om alla de positiva sidor som kommer från detta. Personligen tar jag med mig en mängd fördelar i form av självutveckling, innovativt tänkande, etc.

Varför valde du att studera på just Glion?
Jag valde Glion utifrån att jag ville ha en seriös ledarskapsutbildning inom hotell- och restaurang branschen, jag var också fast besluten att jag ville studera utomlands eftersom jag anser att en internationell erfarenhet är viktigt för en karriär inom hotellbranschen. Det var min syster som först fick höra om skolan då en representant för Glion hade en presentation på hennes skola. Jag började läsa igenom deras katalog och kontaktade GOstudy för mer information

Tillsammans med min personliga rådgivare på GOstudy gick vi igenom alternativen för denna typ av utbildning, men även andra sorts utbildningar som kunde vara av intresse. Men jag var fortfarande fast vid att Glion var skolan för mig. I detta läget beslöt jag mig for att åka ner till Schweiz för att besöka skolan för att se om den var så bra som broschyren visade. På skolan blev jag varmt bemött och fick svar på alla mina frågor både från studenter och personalen.

Hur upplevde du dina studieår på Glion?

Studietiden på Glion känns som den hittills bästa tiden i mitt liv. Glion lägger stor vikt på att studenterna skall trivas och har därför strukturerat arbetsbelastningen så att man har tid att vänja sig med omgivningen i bekväm form. Även om ”GLIONandan” är svår att beskriva så tror jag att just detta har stor påverkan på den sammanhållning vi känner mellan varandra. Nu efter mina studier är det imponerande att se hur mycket sammanhållning vi har mellan samtliga studenter, och hur lätt det är att få bra kontakt med tidigare alumni som man träffar ute på arbetsmarknaden.

Hade du praktik under utbildningen? I så fall vad fick du ut av praktiken?

Under min studietid hade jag två praktikperioder, termin 2 och 5. Jag personligen gjorde även en tredje praktik efter mina studier, en praktik på 1 manad som var priset efter att jag vunnit ”Glion Spirit Award”.

Inför min första praktik hade jag två direkta erbjudanden, ett från ”One and Only resort” på Maldiverna, och ett från Ritz-Carlton på Teneriffa. Jag valde Ritz-Carlton eftersom det är en större kedja där jag kände att jag kunde få ut mer av min praktik. Under mina 6 månaders praktik gjorde jag tre månader på SPA avdelningen och tre månader inom Rooms Division. Det var min första erfarenhet av att jobba på ett 5 stjärnigt hotell och jag fick en bra inblick i vad personlig service innebär och hur ett hotell av sådan kaliber fungerar. Jag hade aven möjlighet att göra extra projekt för andra avdelningar under min tid där. De personer jag jobbade med där kom senare att kontakta mig under min sista termin med jobberbjudanden.

Min andra praktik var i Sverige for Torekov Hotell och Hotel Skansen i Båstad. Där fick jag erfarenhet från samtliga avdelningar innan jag fick min slutliga position som assistent till Hotel Chefen på Torekov Hotell.

Hur fungerade din ekonomi under tiden som student?

Ej att förneka, Glion är en dyr skola, och visst kan det svida vid betalningstillfällena. Med hjälp av CSN och bidrag som man kan ansöka om så gick det finansiella ändå hur bra som helst. Det är förvånansvärt hur många stipendier det går att söka till och hur få studenter som faktiskt ansöker till dem.

Skulle du rekommendera andra att studera på Glion och i så fall varför?

Jag rekommenderar samtliga som är intresserade av hotell- och events management att söka till GLION. Det är en internationellt känd skola, och i den lilla världen som ”toppservice branschen” egentligen är, sa har namnet på skolan en stor betydelse. I min erfarenhet så kan de högsta cheferna inom lyxhotell världen summeras till ett fåtal skolor, och Glion är en av dem.

Har du upplevt några fördelar med just din utbildning när du sökt jobb?

Definitivt, erfarenhet och personlighet är av stor vikt när man söker jobb inom vår bransch. Via Glion har du möjligheten att lättare få praktik med internationella topporganisationer och utbildningen som ges på skolan är välkänd for sin kvalitet. Det som lärs ut på Glion uppdateras kontinuerligt för att säkra att informationen som lärs ut representerar dagens situation. Hotell och event industrin växer snabbt och utvecklas kontinuerligt… för att ligga på topp måste man följa med i utvecklingen.

En annan aspekt gällande fördelar med framtida jobb är alla de vänner och kontakter man skapar när man är på skolan. Med över 95 olika nationaliteter på skolan jag har nu fått ett nätverk som sträcker sig världen över och inom ett flertal organisationer. Samt att majoriteten av de professorer som lär ut på Glion har tidigare erfarenhet med toppositioner inom branschen, vilket kan komma väl tillhanda om man visar framfötterna och bevisar att man är värdig deras hjälp.

Har du några råd till framtida studenter som ska studera utomlands

Ta chansen, ha ett öppet sinne och ta vara på alla möjligheter som kommer…

Att studera utomlands är en underbar erfarenhet som aldrig kommer att kunna mätas med att studera i Sverige. För mig var det starten på en helt ny era i mitt liv och under mina år på Glion öppnades mina ögon for en helt ny värld av möjligheter. För mig finns det inte några nations gränser som sätter stopp for min karriär (bortsett från politiska restriktioner möjligen).