Helena Nilsson

Ålder: 22

Ort: Stockholm

Position och arbetsgivare:  Marknadsföringskonsult i Sverige för Griffith College Dublin

Studieår vid GCD: 2008-2011

Vad jobbar du med nu och hur trivs du med ditt jobb?

Jag jobbar för Griffith College Dublin här i Sverige och trivs bra. Jobbet ger mig mycket kontakt med människor samt ger mig möjligheten att hjälpa andra att göra ett val angående sin framtid. De är ett otroligt privilegierad att få ge råd till unga om hur de ska gå tillväga i sin framtid.

Varför valde du att studera på Griffith College Dublin?

Jag ville plugga i ett land i Europa som inte var så vanligt för att ge mig själv chans till en unik erfarenhet samt att fullt utnyttja detta tillfälle att förbättra min engelska. Jag valde också GCD för att jag tyckte att atmosfären var trevlig, små klasser och bra lektions upplägg. De passade mig prefekt.

Hur upplevde du dina studieår på skolan?

Jag anser att mina 3 år i Dublin och på GCD var de bästa i mitt liv. Jag träffade vänner för livet och fick konstant utveckla mig inom mitt ämne. Lärarna var stöttande och klassen blev som en extra familj. Självklart var det intensivt och i vissa perioder väldigt mycket men de finns inget man inte klarar av med hjälp av bra stöd från nära vänner och lärare.

Hade du praktik under utbildningen? I så fall vad fick du ut av praktiken?

Jag hade praktik under sommaren i 1an och 3an. Detta var inte obligatoriskt men det rekommenderades.  Praktik är ett otroligt roligt sätt att lära sig mycket av det man har läst om under året, fast praktiskt. Man ser hur teorierna fungerar i praktiken. Dessutom binder man kontakter som senare kan komma att leda till jobbmöjligheter.

Hur fungerade din ekonomi under tiden som student?

Jag tog fullt CSN lån samt merkostnadslån och det räckte. Jag tycker man ska vara medveten om att speciellt kreativa utbildningar kostar mer och de är inte fel att ha lite besparingar med sig.

Skulle du rekommendera andra att studera på GCD och i så fall varför?

Jag skulle absolut rekommendera Griffith för andra. Skolan och lärarna är väldigt involverade och lokalerna trevliga. Den är stor nog för att kunna träffa nya människor varje dag och den har ett otroligt internationellt studentnät. Utöver bra utbildning får du vänner över hela världen och du får lära dig nya seder och traditioner.

Har du upplevt några fördelar med att ha en utländsk utbildning när du sökt jobb?

Jag har absolut känt av att många arbetsgivare är väldigt positiva till att man har studerat utomlands.  Förutom att de betyder att du är självständig, tyder det ofta på att du har stark personlighet som kan starta om från nytt på en helt okänd grund, något de kan komma att ha nytta av senare. De har också tyckt att det är fantastiskt att man kan byta mellan engelska och svenska utan att blinka.

Har du några råd till framtida studenter som ska studera utomlands

Välj med hjärtat! Besök skolan med någon du litar på och se att de är en plats och stad som du och din vän/familj tror du kan trivas i. Längst ner i magen brukar man känna av om de känns rätt. De är helt ok att göra misstag men våga prova! Om du åker och inte trivs kan du alltid åka hem igen men då har du fått en stärkande erfarenhet, något som ingen kan ta ifrån dig.