Gabriella Kubista

GabriellaÅlder: 22 år
Bostad i Sverige: Helsingborg
Program: Bachelor i Business Management majoring in Events

Varför valde du att studera i Australien?
Enkla förklaringen är att man kunde jobba 20 timmar i veckan utöver studierna, vilket gjorde det lättare att klara sig där nere då oftast hela CSN lån och bidrag gick åt till tuition fee för skolan. Mitt förstahands val var USA men där får man endast jobba på skolan. Andra anledningen var till att det var obligatoriskt att ha praktik under 1200 timmar. I min bransch är det guld värt.

Varför valde du att studera på detta universitet?
ICMS var det som hade praktiken vilket jag tyckte var superviktigt. Främst för att min studiemotivation är väldigt låg och att ha ett avbrott i 9 månader är perfekt för mig. Sen att det funkade bäst pengamässigt för mig.

Hur har dittstudieår varit?
Just nu är jag ute på praktik så det har varit väldigt lugnt. Innan dess var det en del stress då jag pluggade heltid, samt jobbade och skulle försöka fixa visum till USA för praktiken. Jag kan ju också säga att jag aldrig drack kaffe innan jag började på College. Men själva upplevelsen och erfarenheten är guld värt.

Vad har den största utmaning varit detta studieår?
Största utmaningen var att åka till USA, utan att känna någon och inte ha någonstans att bo. Tack och lov löste det sig tack vare tur och underbara vänner som till och med hjälpte mig från Sverige. Min familj och vänner har alltid stöttat mig och trott på mig. Dessutan klarade jag accounting, dvs bokföring på engelska. Många failar kursen, men jag lyckades få Credit, vilket motsvarar ett VG. Dock krävdes det blod, svett och tårar.

Kan du rekommendera att studera utomlands?
Jag rekommenderar att studera utomlands alla dagar i veckan. Enligt mig själv har jag växt så otroligt mycket som människa och jag insåg hur omogen och naiv jag varit innan. Det är lätt att ha åsikter om andra länder och människor när man sitter trygg i sitt familjehem. Att ge sig ut däremot och möta världen på allvar har gett mig så mycket mer. Att jag får en Bachelor sen på pappret får vara värt hur mycket det vill i världen.

Kan du rekommendera andra att studera på detta universitet?
Både jag och nej. Ja för de hjälper en väldigt mycket som utlänning. Jag var inte världsbäst på engelska men jag har alltid känt mig trygg. De hjälper dig om du är ny till allt och det tycker jag är jättebra. Dåligt med skolan är att till skillnad från Sverige är de lite oorganiserade. Vilket jag har irriterat mig på. Som nybliven 18 åring är dock skolan jättebra.

Tror du att du har några fördelar med att ha en utbildning från detta universitet?
Det tror jag absolut. Jag är säker på hur jag vill att saker ska skötas och desto mer säker på hur de inte ska skötas. Med glimten i ögat. Jag tror på att man måste vara obekväm och rädd i livet för att komma någonstans.

Har du haft praktik under studietiden? Vad fick du i så fall ut av den?
Jag är på min praktik just nu. Jag befinner mig i New York och praktiserar på en eventfirma som specialiserar sig på dekor i Manhattan. Jag kan inte understryka hur viktigt det är att praktisera i det yrket du vill ha i framtiden. Du lär dig något så otroligt mycket om branschen, det kan ju faktiskt vara så att det kanske inte alls passar dig egentligen. Är branschen något för dig knyter du kontakter och har dessutom erfarenhet utöver böckerna. Det är guld värt. I alla fall i event branschen där jag befinner mig.

Hur har du finansierat dina studier?
Jag jobbade på 3 jobb i ett år och sparade en hel del. Sen får jag ju CSN. Men det täcker oftast bara undervisningsavgiften. Inte hyra, mat och allt det där andra roliga och nödvändiga. Jag har också fått stipendium 2 gånger som hjälpt mig mycket. Jag vill påstå att det är omöjligt att klara sig på bara CSN så man får ha kapital på annat sätt också för att kunna leva.

Vad ska du göra efter din examen?
Åh denna ljuvliga inte alls stressfyllda fråga. Jag vet inte, om jag inte gifter mig med Bradley Cooper här borta i USA så ska jag försöka jobba med Event inom sport eller musik branschen i London. Lite sämre väder än Australien, men närmre vänner och familj.

Har du några goda råd till framtida studenter?
Var inte rädd. ”If your dreams doesn´t scare you they aren´t big enough”. Helt ärligt var jag livrädd för att åka tills mig vän visade mig det citatet och då föll allting på plats. Och helt ärligt, det är inte slutet på världen. Funkar det så funkar det inte, det går flyg hem. Men testa i alla fall. För jag lovar att tänka tanken ”tänk om” är tusen gånger värre än att ha misslyckats. Sen är misslyckanden bara bevis på något som inte funkar. Då vet du det.

Hur upplever du den service du fått av Education Link?
Fantastiska goa människor, verkligen. Jag har bara gott att säga om dem.