Eirik Matias Bøe

Eirik_fotoÅlder: 22 år
Kommer från: Asker utanför Oslo
Universitet: University of Hertfordshire
Studerar: Film and TV production

Varför valde du att studera i England?
Jag har alltid gillat England! Det är fridfullt här, och engelskmännen har en superbra humor. Viktigast av allt har de en imponerande filmbusiness. England produserar små och stora budgetfilmer med kvalitet. Det är nästan som Hollywoods lillebror, men som kan skriva bra manus. Det är många brittiska filmer på min favoritlista, och jag blir alltid imponerad över hur många britter som faktiskt gömmer sig bland de som är Oscar nominerade varje år. Jag besökte The Stanley Kubickk Archives i London när jag gjorde research till min avhandling, där jag fick se äkta rekvisita från The Shining, och jag gick hålla i de tre Oscar nomineringscertifikaten som han fick för A Clockwork Orange. Mike Newall (Four Wedding and a Funeral, Harry Potter and the Goblet of Fire) och Kubick-producenten Jan Herlan kom för att hålla i en föreläsning på slutet av terminen. Detta är stället att vara på om du älskar film!

Varför valde du detta universitet?
Det var tre universitet som jag kunde välja mellan i England: Hertfordshire, Southampton och Wolverhampton. Grunden till att jag valde Hertfordshire var för att det verkade som en internationell skola. Jag önskade mig helt enkelt något nytt efter mina två studieår i Oslo. Jag ville träffa människor från hela världen, och det har varit en av de bästa sakerna med min vistelse här. Idéer, kulturer och personligheter är saker som man måste utsätta sig för om man vill göra film, speciellt om man vill skriva filmmanus som jag.

Eirik_gruppefotoHur har ditt studieår varit?
Wow, var ska jag börja? Känner mig som en helt annan person efter de sju månaderna jag varit här. Viktigast av allt känner jag mig klar för att klättra på karriärsstegen i England. Skolan här har ett superbra program för att få en fot in i filmbranschen. Småjobb blir hela tiden upplagda på universitets lärarplattform. Jag fick precis ett jobb som betald statist (£140/dagen) på Stephen Frears nya film om Florence Foster Jenkins, med Meryl Streep i huvudrollen. 9 dagars inspelning i London. Jag har nyligen också skickat in en ansökan till rollen som Trainee Story Editor vid BFI, som jag verkligen hoppas få.

Vad har den största utmaningen varit detta studieår?
Studier är baserat mycket på eget arbete, både med filmskapandet och att skriva avhandling. Du måste ha bra självdisciplin för att inte slarva bort många dagar. Organiserar du studietiden så for du gjort alla uppgifterna på skolan, och du kommer då att få extra tid till att fördjupa dig i vad du tycker bäst om med filmskapandet på the Learning Resource Centre, eller kan du som jag gjorde ta två snabbkurser i Creative Writing. Det är så mycket att göra här, och ingen vill hålla dig tillbaka mer än dig själv.

Kan du rekommendera andra att studera utomlands?
Om inte NKH har fått en bachelor-utbildning tills nu, så rekommenderar jag studier utomlands för att fullföra de studier du börjat på. Två år med filmstudier tycker jag verkar alldeles för lite. Ett år utomlands är också spännande och lärorikt, man lär sig inte bara om film, man växer också som människa.

Kan du rekommendera andra att studera på detta universitet?
Eftersom jag bara gått på ett universitet, och inte har någon specifik statistik (men det kan man få fram på Google), så kan jag inte rekommendera något annat universitet än detta. Men jag kan säga att jag själv är väldigt nöjd med allt här. Det visade sig också att vara en väldigt bra idé att åka till en så internationell skola, som jag vill påstå att Hertfordshire är.

983857_10152760324899912_4567145787749971642_nTror du att det är några fördelar med att ha en utbildning från ditt universitet?
Jag vet inte om jag skulle haft några bättre fördelar från andra universitet, men jag känner att jag fått allt jag behöver här. Jag har blivit säker på att universitet kan hjälpa mig – även efter jag är klar- med att klättra på karriärstegen i Britisk filmindustri, och det är allt jag behöver. Jag kan låna skolans filmmaterial, och få hjälp från karriärcentret två år efter mina studier är färdiga.

Har du haft praktik under din studietid?
Jag hade inte praktik, men man kan ha det om man önskar. I modulen Professional Development kunde vi välja mellan att ha praktikplats, eller att göra en portfolio med CV, Showreel och en 12 månaders plan. Jag behövde allt detta så jag hoppade praktik.

Hur går det med ekonomin?
Jag själv har inte haft några problem med ekonomin sen jag kom hit, tack vare Lånekassen (CSN) och pengar jag själv sparat ihop. Pengarna från Lånekassen (CSN) räcker, men att ha lite extrapengar själv gör att man får ro i själen. Jag kan inte nog rekommendera att ha ett stort sparkonto när du kommer hit, jag själv jobbade heltid i två år innan jag började på NKH. Pundet är ganska starkt och kronan ganska låg nuförtiden. Det hjälpte också att vinna en gratis termin av Education Link.

Vad ska du göra efter din examen?
Nu i maj ska jag på klassresa till filmfestivalen i Cannes, sen är det filminspelning i London i början av juni. Sen är det bara att skapa kontakter och söka jobb. Jag är inte ett dugg orolig för att inte få ett jobb.

Har du några goda råd till framtida studenter?
Har bra med sparpengar. England är billigt, men det är så mycket kul som man vill hitta på utanför studierna att om man skulle jobba här så skulle det bara vara i vägen. Ha bra självdisciplin, så du får ut det bästa av ditt eget arbete.

Hur upplever du servicen du fick av Education Link?
Jag fick väldigt bra service från Education Link! Jag fick hjälp med det jag behövde för att smärtfritt komma in på universitet.

11006480_706469306117407_962043355620737956_n