Ava Radpour

adaÅlder: 22 år
Var i Sverige kommer du ifrån: Göteborg
Skola: Bournemouth University
Program: BSc Psychology

Varför valde du att studera i England?
Jag valde att studera i England för att deras undervisning och akademiska system är väldigt lik Sverige. Det var även mycket lättare att komma in på sitt önskevärda program i England då de tar hänsyn till andra saker än betyg. England är väldigt likt Sverige på många sätt och därför kände jag på mig att jag skulle trivas att bo där.

Varför valde du att studera på detta universitet?
Jag valde Bournemouth University på grund av att Universitetet har ett väldigt bra rykte. Staden spelade också en stor roll när jag skulle välja universitetet. Bournemouth är en väldigt vacker stad vilket gjorde mitt val väldigt enkelt. Fin stad och ett bra universitet kunde inte bli en bättre kombination! Här på Bournemouth University så tillhör man en seminariegrupp (de består av 15-20 studenter) där läraren i varje kurs går igenom de olika ämnena man läser mer specifikt och gör olika övningar så att man verkligen förstår vad det är man lär sig. Detta är ett stort plus i kanten då det kan hända att man känner sig lite vilse under föreläsningarna samt att det går cirka 200 + studenter i varje program så genom att tillhöra en seminariegrupp kan man fråga frågor och gå in mer på djupet i respektive ämne. Man blir även tilldelad en tutor som fungerar som din ”klassföreståndare”. Din tutor är en person man kan vända sig till om något händer eller om man behöver hjälp med något vilket är jättebra.

Hur har ditt studieår varit?
Mitt studieår på Bournemouth University har varit väldigt bra hittills. Mina förläsare på psykolog programmet är väldigt professionella och hjälpsamma. Vid sidan om mina studier jobbar jag som forskningsassistent. Den ena forskningen jag jobbar med kollar relationen mellan minne och uppmärksamhet och den andra är en hypnos forskning där vi hypnotiserar studenter att tro att de inte kan läsa. Utöver universitetet har jag träffat många vänner och det finns alltid något att göra här i Bournemouth, man är aldrig uttråkad.

Vad har den största utmaning varit detta studieår?
Jag har inga akademiska svårigheter för tillfället då jag redan har en kandidat i kognitiv neurovetenskap vilket har gett mig ett stort försprång.

Kan du rekommendera att studera utomlands?
Att studera utomlands rekommenderar jag starkt. Det är en givande upplevelse och man får chansen att utbilda sig till något som inte är möjligt i Sverige om man inte har betygen för det. Man kommer få träffa nya människor och skapa roliga minnen som man kommer ha med sig hela livet.

Kan du rekommendera andra att studera på detta universitet?
Jag rekommenderar folk att studera på Bournemouth University just för att de ser till att du blir sedd och får den hjälp man behöver. Som många vet, så är det svårt att få den hjälp man behöver när man är i en klass med 200 + studenter. Genom att ha små seminariegrupper så får man den hjälp man behöver. Skolans faciliteter är väldigt bra och de satsar väldigt mycket på att studenterna ska trivas och ha det bra. Som jag har nämnt tidigare är även staden väldigt vacker och det känns inte alls som att man studerar i England då det är väldigt varmt och staden är väldigt liten vilket gör det lätt att orientera sig runt.

Tror du att du har några fördelar med att ha en utbildning från detta universitet?
Ja, har för mig att de är högt rankade i England. Många studenter som avslutar sin utbildning på BU får jobb väldigt snabbt.

Har du haft praktik under studietiden? Vad fick du i så fall ut av den?
– Nej, att ta praktik från BU nästa år är endast ett sätt för universitetet att tjäna pengar. Rekommenderar att man jobbar efter utbildningen i så fall.

Hur har du finansierat dina studier?
Jag har finansierat mina studier via CSN. Men, det är viktigt att veta att det kan bli lite tajt med pengar och då är det bra att man har pengar undanlagda. Själv har jag sparpengar och mina föräldrar skickar pengar till mig varje månad.

Vad ska du göra efter din examen?
Jag kommer ansöka om att utbilda mig till klinisk psykolog eller samtals psykolog. Min vidare utbildning kommer fortfarande vara i England då det verkligen är ett bra land att studera i.

Har du några goda råd till framtida studenter?
Se till att du väljer ett program du verkligen vill läsa. När man pluggar utomlands så betalar man stora summor för att få plugga på ett universitet och det är slöseri med pengar om man hoppar av.

Hur upplever du den service du fått av Education Link?
Education Links service har varit väldigt bra. Jag är nöjd att jag har gått via Education Link då jag aldrig skulle ha lyckats få in alla papper och dokument själv. Det är rätt mycket att hålla reda på så det var väldigt skönt att ha någon som berättar vad man behöver skicka in och som sköter hela ansökan för en.